Кока Кола Зеро

!!! COCA-COLA ZERO !!!

Читам шта се све налази у 0,5 литара Кока Коле Зеро и те састојке тражим на Интернету.

1. ФЕНИЛАНИН (Phenylalanine) – Утиче на лучење СЕРОТОНИНА (хормон задовољства) који изазива зависност.

2. ФОСФОРНА КИСЕЛИНА (Phosphoric acid) – E338 – Смањује густину костију, јер везује калцијум и магнезијум и ствара соли које се не апсорбују. Такође изазива болести бубрега и камен у бубрегу.

3. НАРТИЈУМ ЦИКЛАМАТ (Sodium cyclamate) – E952 – Вештачки заслађивч који је 1969. ЗАБРАЊЕН, јер је откривено да формира канцерогену материју у организму.

4. АЦЕСУЛФАМ К (Acesulfame potassium) – E950 – Вештачки заслађивач за који се тврди да није довољно тестиран пре пуштанјау употребу и за који се сматра да је канцероген.

5. АСПАРТАМ (Aspartame) – E951 – Сумња се да је штетан за мозак и да изазива тумор. На страницама Википедије можете прочитати о осталим нежељеним последицама као и сумњивим околностима под којим је овај заслађивач прихваћен као „безбедан“.

6. КОФЕИН (Caffeine) – У реду, ово сви мање више знају, изазива зависност бла бла…

7. НАТРИЈУМ ЦИТРАТ (Sodium citrate/Trisodium citrate) – Овај „регулатор“ укуса је уствари анестетик (за језик) и антикоагуланта. (Какв ли је тек укус без њега???)

8. НАТРИЈУМ БЕНЗОАТ (Sodium benzoate) – E211 – Конзерванс, који може да реагује са витамином Ц и формира Бензен, чија су канцерогена својства позната. Такође је утврђено да ова супстанца изазива оштећенје ћелија, јер утиче на ДНК митохондрија. 2007. је откривено да Натријум Бензоат (E211) изазива хиперактивност и смањење интелигенције код деце.Према овим истраживањима Коефицијент Интелигенције пада за 5,5 процената. У Кока-Коли су изјавили да ће обуставити употребу E211 „чим се нађе адекватна замена“.

Наравно није Кока-Кола једина која има ове састојке у себи али оо је тренутно шта сам открио.
Сви ови подаци су проверљиви на Интернету, за то Интернет и служи, ништа нисам измислио, највише сам користио Википедију и апликацију за Windows Phone „Food additives“.

Enjoy Coca-Cola!